Filistinli önde gelen ozan Mürid Barguti (Mourid Barghouti) 77 yaşlarında hayata veda etti.
Barguti, İsrail devletinin kuruluşundan dört yıl ilkin, bugün işgal altındaki Batı Şeria’daki Filistin Özerk Yönetimi’nin merkezi olan Ramallah civarlarındaki bir köyde doğdu.
Yaşamının oldukça mühim bir kısmını değişik ülkelerde sürgünde geçiren Barguti, anılarını kaleme almış olduğu ‘Ramallah’ı Gördüm’ adlı kitabıyla internasyonal üne kavuştu.
Barguti Ramallah’ı gördüm ya da Türkçe’de gösterilen ‘Şairin Filistini’ benzer biçimde kitaplarında, işgal altındaki yurduna dönüşünün öyküsünü anlatır.
Edward Said ‘Ramallah’ı Gördüm’ün önsözünde, Barguti’nin satırlarının Filistinlilerin yerinden edilişinin en güzel varoluşsal anlatılarından biri bulunduğunu yazmıştı.
1944 senesinde doğan Barguti, 1967 Arap İsrail savaşı çıtığında Kahire’de öğrenciydi ve tekrar 30 yıl doğduğu topraklara dönmedi.
Bir Filistinli olarak yaşamını devam ettirdiği sonsuz köklerinden koparılmışlık duygusu ‘Şairin Filistin’i’ kitabının ile birlikte, değişik ülkelerde yaşamını devam ettirdiği dönemlerde yayınladığı 12 ayrı şiir kitabında da kuvvetle hissedilir.
Barguti oldukça uzun seneler Filistinli siyasal hareketlerin şemsiye örgütü olan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) temsilcisi ünvanını taşıdı fakat siyasal partiler ile mesafesini her zaman korudu.
Yaşamının son demlerinde Mısırlı eşi Radwa Aşur ile Kahire’ye yerleşti.
Kendisi de bir ozan olan eşi Radwa Aşur, Barguti’nin bir oldukça şiirini İngilizceye çeviri etmişti.
